Un sfânt pentru tinerii creștini din România

mai 03 14:13 2017 Print This Article

Sfântul Ligii Tineretului Creștin Ortodox din România – Ioan Valahul este cinstit pe 12 mai.

Sfântul Ioan s-a născut in anul 1644, din părinți creștini. În jurul vârstei de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el si-l cumpăra cu gândul de a-l sodomiza.

„Sunt stăpânul tau, te-am cumpărat cu aur si fac cu tine ce vreau!”.

„Ba – răspunde tânărul – stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui si face cu mine ce trebuie!”.

Pe când își apăra demnitatea si curăția, Ioan îl omoară pe pagan. Agarenii, păzitorii robilor, aflând ca Ioan si-a ucis stăpânul, l-au legat in lanțuri si așa l-au dus spre Constantinopol. Aici, conform legislației islamice, a fost dat in stăpânirea femeii păgânului ucis. Aceasta a fost fermecata de frumusețea lui Ioan si i-a făgăduit ca daca va renunța la credința in Hristos îl va lua de bărbat.

Dupa 2 ani de refuz, a fost dat pe mana eparhului cetății si aruncat in temnita. A fost supus la diverse chinuri, iar in cele din urma a fost spanzurat in data de 12 mai 1662.

Viata Sfantului Ioan a fost scrisa de Ioan Cariofil si a fost tiparita la Venetia de Sfantul Nicodim Aghioritul.

A fost mentionat in Mineiul grecesc pe luna mai, tiparit la Constantinopol in 1843 si in Mineiele romanesti, incepand cu editia de la Manastirea Neamt din 1846.

Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat, în 1950, ca acest nou mucenic al lui Hristos sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.

Generalizarea solemna a cultului sau a avut loc in octombrie 1955.

Troparul Sfantului Mucenic Ioan Valahul
Glasul 4
Astazi duhovniceste praznuieste Biserica dreptcredinciosilor, si cu bucurie striga: Veniti, iubitorilor de mucenici, sa praznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Ca acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu rasarind, in imparateasca cetate a lui Constantin a inflorit minunat, aducand Stapanului rod bogat si bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roaga neincetat in ceruri, sa se mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Mucenic Ioan Valahul
Glasul 4
Aratatu-Te-ai astazi lumii…
Aratatu-s-a noua astazi, cel preainfrumusetat cu curatia, tanarul ostas al Mantuitorului, luminand pe toti cei ce striga: Bucura-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!

Comentarii

comentarii

  Categories: